Lægen giver svar: De mest stillede spørgsmål til periodisk faste

Tirsdag, 23. april 2024
Stine Troense
Foto: John Bendtsen
Læge Jerk W. Langer har skrevet en bog om at faste uden sult. Her svarer han på de mest stillede spørgsmål om periodisk faste.
Jerk W. Langer er læge, forfatter og foredragsholder. Han står bl.a. bag bogen "Faste uden sult".
Jerk W. Langer er læge, forfatter og foredragsholder. Han står bl.a. bag bogen "Faste uden sult".

Må alle faste?

Nej. Der er nogle grupper, det ikke er sundt for, fordi de f.eks. tager medicin, er syge, gravide, vejer for lidt eller har et svært forhold til mad, krop og spisning. Børn bør heller ikke faste systematisk. Tal altid med din læge, hvis du er i tvivl om, hvorvidt faste er en god idé.

Må jeg få mælk i min kaffe/te?

Ja. Medmindre du drikker en latte, kan du sagtens tage toppen af f.eks. kaffens bitre smag med en sjat mælk, mens du faster. Der er så få kalorier i mælk, at det er under bagatelgrænsen.Må jeg drikke et glas vand med saften fra en presset citron/lime?Ja. Det gør mange hver morgen, jeg ved ikke hvorfor, men det kan du roligt gøre, mens du faster. Den smule frugtsukker ødelægger ikke projekt ”nul kalorier”.

Er morgenmad ikke dagens vigtigste måltid?

Nej. Men det har mange af os, inklusiv mig selv, troet i mange år. Der er dog ikke fysiologisk belæg for det. At morgenmad er et vigtigt fundament for dagen, er noget, vi er ”hjernevaskede” til at tro, fordi den amerikanske baconindustri og morgenmadsproducenter har ønsket det sådan!

Er jeg usund, hvis jeg ikke faster?

Bestemt ikke. Er faste ikke noget for dig, fordi du f.eks. ikke bryder dig om at føle sult, du elsker din morgenmad eller gerne vil være en rollemodel for dine mindre børn ved morgenbordet, skal du selvfølgelig ikke faste.

Du kan sagtens være sund, rask og glad, selv om du spiser tre hovedmåltider og mellemmåltider.